Türkçe zengin bir kültürel mirasa sahip bir dil olarak yüzyıllar boyunca pek çok deyim ve atasözüyle şekillenmiştir. Deyimler genellikle derin bir anlam taşıyan ve günlük konuşma dilimizde sıkça kullanılan ifadelerdir. Dilimize renk katan ve konuşmalarımıza derinlik katan 10 harika deyimi keşfedeceğiz.
- "Göz var nizam var"
- Anlam: Bir işin düzenli ve titiz bir şekilde yapıldığını ifade eder.
- Kullanım: Bugün ofiste her şey göz var nizam var, her şeyin yerli yerinde olması gerektiği gibi.
- "El alem ne der?"
- Anlam: Başkalarının düşünceleri veya eleştirileri nedeniyle hareket etmek veya endişelenmek.
- Kullanım: Kararlarını kendi iç sesine göre değil de, el alem ne der diye düşünerek mi alıyorsun?
- "İki lafın belini kırmak"
- Anlam: Bir konuda gereksiz yere çok fazla konuşmak.
- Kullanım: Konferansta herkesin zamanını alan birisi vardı, sürekli iki lafın belini kırıyordu.
- "Ayıpsa ayıp, kızıma gelirse ayıpsız ayıp"
- Anlam: Başkalarını eleştirirken kendi durumunu göz ardı etmek.
- Kullanım: Herkesin kusurlarını anlatırken, ayıpsa ayıp, kızıma gelirse ayıpsız ayıp demeye ne dersin?
- "Aklı selim olmak"
- Anlam: Mantıklı ve sağduyulu olmak.
- Kullanım: Herkes panik halindeyken, o her zaman aklı selim olmayı başarıyor.
- "İşin içinde bir iş var"
- Anlam: Göründüğünden daha karmaşık veya derin olan bir durumu ifade eder.
- Kullanım: Bu projenin başında dururken fark ettim ki işin içinde bir iş varmış.
- "Öküz altında buzağı aramak"
- Anlam: Gereksiz yerlerde, doğru olmayan şeyleri aramak.
- Kullanım: O konuda saatlerce düşünmene gerek yok, öküz altında buzağı arama.
- "Dilin kemiği yok"
- Anlam: İnsanların söylediklerinin ciddiye alınmaması gerektiğini belirtir.
- Kullanım: Onun lafının pek de bir kıymeti yok, dilin kemiği yok derler ya.
- "Yediği içtiği ayrı gitmek"
- Anlam: Kişinin yaşam tarzının, davranışlarının diğer insanlar tarafından eleştirilmesi.
- Kullanım: Herkesin yediği içtiği ayrı gitmez, bazı insanlar her zaman eleştirilecek bir şey bulur.
- "İşin içinde sır var"
- Anlam: Bir durumun veya olayın tam olarak anlaşılamadığını belirtir.
- Kullanım: Bu konuda bir şeylerin eksik olduğunu düşünüyorum, işin içinde sır var gibi hissediyorum.