Zestat: Nedir, Ne İşe Yarar?

Eczacı

Uzman
Zestat


Zestat yetişkinlerde depresyonun tedavisi amacıyla kullanılır. Psikoloji literatüründe majör depresif bozukluk olarak adlandırılan bu rahatsızlık bireyin temel yaşamsal işlevlerini büyük ölçüde etkileyen bir durumdur. Hasta aşırı halsizlik, bitkinlik ve üzüntü hissi ile yataktan kalkamayacak kadar zayıf hissedebilir. Umutsuzluk duyguları ve intihar düşünceleri de sıklıkla görülebilir. Zestat tüm bu belirtilerin hafiflemesine yardımcı olur. Zestat depresyon nedeniyle sıkça görülen uyku sorunlarının düzeltilmesine katkı sağlar.

Antidepresanlar genellikle depresyon tedavisinde psikiyatrist gözetiminde kullanılan ilaçlardır. Bu ilaçların çeşitli etken maddeler içerdiği ve bu etken maddeler aracılığıyla etki gösterdiği bilinmektedir. Zestat mirtazapin etken maddesi içeren bu antidepresanlardan biridir. Yetişkinlerde majör depresif bozukluğun tedavisinde kullanılır. Eczanelerde 15 mg, 30 mg ve 45 mg olmak üzere çeşitli dozajlarda ve 30'lu kutularda satılmaktadır. Oral çözelti (damla) formu da bulunmaktadır.

Mirtazapin etken maddesi Noradrenerjik ve Selektif Serotonerjik Antidepresanlar (NaSSA) grubuna aittir. Bu grup beyinde noradrenalin ve serotonin hormonlarının artırılmasına yönelik etki gösterir. Serotonin hormonunun canlılık ve zindelik hissi ile ilişkilendirilen görevleri bulunmaktadır. Ayrıca mantıklı düşünme yeteneğini destekler. Bu hormonun eksikliği durumunda kişide çökkünlük ve hüzün hissi gözlenebilir. Noradrenalin hormonu ise dikkat, canlılık ve konsantrasyon sağlama işlevine sahiptir. Eksikliği durumunda dikkat eksikliği ve odaklanma güçlüğü gibi sorunlar yaşanabilir.

Zestat Nasıl Kullanılır?​

Zestat'ın kullanım talimatları bir psikiyatrist tarafından verilmelidir. Doktorun önerilerine uyum sağlamak ilacın en etkili şekilde kullanılmasına yardımcı olur. Kullanıcı ilacı kuru bir el ile alıp dilinin üzerine yerleştirmelidir. Zestat ağız içerisinde kendiliğinden eriyecektir. Düzenli kullanım sonucunda ilacın etkilerinin görülmesi genellikle 2 ila 4 hafta sürebilir. Bu süre sonunda belirgin bir iyileşme görülmezse durum mutlaka doktora bildirilmelidir. Ayrıca ilacın çocuklar üzerindeki etkisi hakkında kesin bir bilgi bulunmadığı için çocuklarda kullanımı önerilmez. Yaşlı bireylerde kullanım mümkün olsa da yaşlılarda ilacın vücuttan atılması daha yavaş olabileceğinden dikkatli kullanmak gerekebilir.

Ayrıca psikiyatrik rahatsızlıklarda farmakolojik tedavi ne kadar etkili olsa da en etkili sonuç ilaç tedavisi ile psikoterapinin birleşiminde elde edilir. Bu nedenle hastanın ilaç tedavisine devam ederken bir yandan psikolog görüşmelerine devam etmesi önerilir. Bu hizmeti yüzyüze veya çevrimiçi olarak alabilirsiniz.

Zestat Ne İşe Yarar?​

Bu depresyon tedavisinde kullanılan ilacın kullanıcıları genellikle olumlu sonuçlar elde ettiklerini belirtmektedir. Depresyon belirtilerinin hafiflediği gözlemlenir. Hasta mutsuz ve umutsuz hissetme durumunda olumlu gelişmeler yaşayabilir. Sürekli yorgunluk ve yatakta kalma isteği azalabilir. Ayrıca uyku sorunları yaşayan bireyler için de olumlu etkiler sunarak uykusuzluk sorununa yardımcı olabilir.

Zestat Yan Etkileri​

Zestat'ın da potansiyel yan etkileri olabileceği unutulmamalıdır. Mirtazapin etken maddesine karşı hassasiyeti olan kullanıcıların bu ilacı kullanmamaları önerilir. Hafif yan etkilere örnek olarak:

  1. Uykululuk: Kullanıcılar genellikle daha fazla uyuma ihtiyacı duyabilir.
  2. İştah Artışı ve Kilo Alımı: Bu durum bazı kullanıcılarda görülebilir.
  3. Ödem: Eklem ve bacaklarda ödem oluşabilir.
  4. Kabızlık: Bazı kullanıcılar kabızlık sorunu yaşayabilir.
  5. Baş Ağrısı, Baş Dönmesi ve Kas Ağrıları: Bu tür ağrılar nadiren görülebilir.
  6. Garip Rüyalar ve Düşünceler: Bazı kullanıcılar garip rüyalar veya düşünceler yaşayabilir.
  7. Deri Döküntüsü: Ciltte döküntüler oluşabilir.

Daha nadir görülen ciddi yan etkiler ise şunlar olabilir:​

  1. Ateş ve Boğaz Ağrısı
  2. Epileptik Nöbetler
  3. Aşırı Sinirlilik
  4. İstemsiz Titreme
  5. Mani Atakları
  6. Sararma (Göz ve Ciltte)
  7. Baygınlık
Bu ciddi yan etkilerden herhangi biri yaşanırsa hemen bir psikiyatri uzmanına başvurulmalı veya bir hastanenin acil bölümüne gidilmelidir.
 
Geri
Üst